ESPA BANNER
Ευζην

Οστεοπόρωση

Διατροφή Ζωής

Τι είναι η οστεοπόρωση;

Σε όλο τον κόσμο, μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω θα υποστεί οστεοπορωτικό κάταγμα. Η οστεοπόρωση κάνει τα οστά να γίνονται αδύναμα και εύθραυστα, με αποτέλεσμα να σπάνε εύκολα – ακόμα και ως αποτέλεσμα μιας μικρής πτώσης, ενός κτύπημα, ενός φτερνίσματος ή μιας ξαφνικής κίνησης. Τα κατάγματα που προκαλούνται από οστεοπόρωση μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή και κύρια αιτία πόνου και μακροχρόνιας αναπηρίας.

Μπορούν να προληφθούν η οστεοπόρωση και τα κατάγματα;

Ναι, αν ληφθούν μέτρα έγκαιρα! Τα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης έχουν καταστροφικό αντίκτυπο σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ωστόσο, παρά την αποτελεσματική ιατρική πρόοδο για τη μείωση των καταγμάτων, μια μειοψηφία ανδρών και γυναικών λαμβάνουν θεραπεία. Μόνο το 20% των ασθενών με οστεοπορωτικά κατάγματα όντως διαγιγνώσκεται ή αντιμετωπίζεται για οστεοπόρωση. Το 2010, μόνο στην Ευρώπη περίπου 12,3 εκατομμύρια άτομα που θεωρούνταν ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για οστεοπορωτικά κατάγματα έμειναν χωρίς θεραπεία.

Παρακάτω τα 5 βήματα για υγιή οστά και ένα μέλλον χωρίς κατάγματα!

1

Άσκηση

Αθλήσου τακτικά – κράτησε τα οστά και τους μύες σε κίνηση. Οι ασκήσεις με βάρη, η μυϊκή ενδυνάμωση και η προπόνηση ισορροπίας είναι οι καλύτερες.

2

Διατροφή

Βεβαιώσου ότι η διατροφή σου είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για υγιή οστά. Το ασβέστιο, η βιταμίνη D και η πρωτεΐνη είναι τα πιο σημαντικά για την υγεία των οστών. Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά, ειδικά τα κίτρινα τυριά όπως το κεφαλοτύρι και η γραβιέρα. Επίσης οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε ασβέστιο, τα συκα, τα φασολια, τα αμύγδαλα και πολλά ακόμη τρόφιμα.

Επιπλέον  για να πάρεις αρκετή βιταμίνη D η ασφαλής έκθεση στον ήλιο είναι αυτή που θα βοηθήσει.

3

Τρόπος ζωής

Απέφυγε τις αρνητικές/κακές συνήθειες του τρόπου ζωής. Μείωσε/διάκοψε το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Διατήρησε υγειές σωματικό βάρος. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κάτω των 19 kg/m2 αποτελεί παράγοντα
κινδύνου για οστεοπόρωση. Το ελλιπές βάρος μπορεί να οδηγήσει σε
χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων σε κορίτσια και γυναίκες, παρόμοια με
αυτά που παρατηρούνται μετά την εμμηνόπαυση, που μπορεί να συμβάλουν
στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης. 

4

Ιστορικό-αγωγή

Μάθε εάν έχεις παράγοντες κινδύνου. Ενημέρωσε το γιατρό σου, ειδικά εάν είχες προηγούμενο κάταγμα, εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης ή παίρνεις συγκεκριμένα φάρμακα που επηρεάζουν την υγεία των οστών. Εάν κάποιος από τους γονείς σου είχε κύφωση ή υπάρχει ισχυρό
οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης, αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι
διατρέχεις πιο αυξανόμενο κίνδυνο να εμφανίσεις οστεοπόρωση.

5

Δοκιμές -Θεραπεία

Κάνε εξετάσεις και λάβε θεραπεία εάν χρειάζεται. Εάν διατρέχεις υψηλό κίνδυνο, πιθανότατα θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής για να προστατευθείς από κατάγματα.

6

Extra

Κάνε ένα τεστ για να δεις τον κίνδυνο με βάση το προφίλ σου!

 

✅Τεστ

7