ESPA BANNER
Ευζην

Καλοκαίρι, καύσωνας και διατροφή!

Διατροφή Ζωής

Η  Ελλάδα φαντάζει ιδανικός καλοκαιρινός προορισμός, τι κάνεις όμως όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές;

Τι θα πρέπει να προσέξεις διατροφικά;


->Το πρώτο πράγμα που θα σου προτείνω είναι να διευκολύνεις το σώμα σου με την πέψη. Πρακτικά για να το πετύχεις αυτό απέφυγε να καταναλώνεις συχνά <<βαριά>> φαγητά. Μερικά παραδείγματα είναι τα τηγανιτά, οι σφολιάτες, παρασκευές με κρέμα γάλακτος ή βούτυρο, λιπαρά κομμάτια κρέατος κα. Επίσης μείωσε τις ποσότητες στο πιάτο σου και επίλεξε πιο μικρά- συχνά γεύματα. Ένα έξτρα τιπ είναι να αποφύγεις τα καυτερά τρόφιμα ακόμα και εαν σου αρέσουν αρκετά. Λόγω της καψαϊκίνης που περιέχουν δίνουν μια αίσθηση αυξημένης θερμοκρασίας στο σώμα.

->Το δεύτερο σημείο που πρέπει να προσέξεις το καλοκαίρι είναι διασφαλίσεις την επαρκή ενυδάτωση σου.

Πως θα καταλάβεις όμως εάν πίνεις όσο νερό χρειάζεσαι;

Αρχικά να αναφέρω τα συμπτώματα της αφυδάτωσης. Σε πρώτο στάδιο αυτά μπορεί είναι η κόπωση, η ατονία, ο πονοκέφαλος ακόμα και η χαμηλή συγκέντρωση. Ένας όμως πραγματικά πρακτικός τρόπος να ελέγξεις τα επίπεδα νερού στο σώμα σου είναι να ελέγξεις το χρώμα των ούρων. Όσο πιο σκούρα τόσο μεγαλύτερη ανάγκη για υγρά, ενώ εάν είναι πιο διαυγή μάλλον δεν χρειάζεσαι για την ώρα να πιείς άλλο νερό. Εδώ να πω ότι δεν ισχύει πάντα γιατί το χρώμα των ούρων αλλάζει από φάρμακα, συμπληρώματα και κάποια τρόφιμα.

->Η γενική σύσταση είναι να καταναλώνεις  2-2,5 λίτρων νερό-υγρά καθημερινά. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να ισχύει για όλους καθώς έχεις άλλες ανάγκες με βάση το φύλο, το βάρος, τις δραστηριότητες αλλά και την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Επομένως όχι μόνο δεν έχεις τις ίδιες ανάγκες με κάποιον άλλον, αλλά και ο ίδιος έχεις διαφορετικές ανάγκες σε κάθε φάση ζωής.

Το καλοκαίρι λογικά ιδρώνεις περισσότερο, έτσι όταν ιδρώνεις δεν χάνεις μόνο νερό αλλά και ηλεκτρολύτες όπως το  Na, Cl, Mg. Για να αναπληρώσεις του χαμένους ηλεκτρολύτες φρόντισε να  καταναλώνεις συχνά φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Όσον αφορά τα υγρά καλύτερα να πίνεις κυρίως νερό, να αποφεύγεις τους χυμούς, τα αναψυκτικά και να θυμάσαι ότι η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ μπορεί να σε αφυδατώσει καθώς έχουν διουρητική δράση.

*Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν το γενικό πληθυσμό, να μιλήσεις με κάποιον ειδικό για εξατομικευμένη καθοδήγηση.